Rabu, 04 November 2015

Tips Menggunakan Tanning Bed

Tips Menggunakan Tanning Bed

Vitamin D adalah nutrien yang ramai orang hari ini adalah kekurangan, terutamanya kerana mereka tidak mendapat pendedahan cahaya matahari yang cukup. Perlu diingat bahawa pendedahan cahaya matahari yang sesuai adalah cara terbaik untuk memastikan bahawa tubuh anda menghasilkan cukup vitamin D, yang adalah mengapa anda perlu membuat ia satu tabiat untuk keluar ke matahari selama beberapa minit setiap hari.

Malangnya, terdapat beberapa orang yang mempunyai akses terhad kepada cahaya matahari sepanjang tahun. Ini adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh lokasi mereka, kerana kawasan-kawasan bukan tropika banyak menerima jumlah yang sangat kecil cahaya matahari. Sesetengah orang juga gagal mendapat cahaya matahari yang cukup kerana mereka kebanyakannya menghabiskan masa mereka di dalam bangunan.

Berita baik adalah bahawa terdapat kaedah alternatif untuk mendapatkan vitamin D. Satu adalah dengan menggunakan katil penyamakan selamat. Penyamakan katil, juga dikenali sebagai kerusi untuk berjemur, adalah mesin yang meniru ultraungu (UV) yang dihasilkan oleh matahari, membolehkan kulit anda untuk menjana tan buatan. Kebanyakan orang menggunakan katil penyamakan atas sebab-sebab kosmetik, tetapi ia juga sangat berguna untuk pengeluaran vitamin D dan disyorkan untuk mereka yang tidak mempunyai masa untuk keluar di matahari setiap hari.

Terdapat banyak tanning salon yang terdapat hari ini bahawa anda boleh pergi ke. Tetapi sebelum anda memilih salah satu, di sini adalah beberapa pertimbangan anda perlu ingat:

Pastikan salon menggunakan katil penyamakan selamat. Cari katil penyamakan yang mencipta UVB lebih daripada UVA. UVBs adalah jenis yang anda perlukan untuk membuat vitamin D secara semula jadi, manakala sinaran UVA menembusi kulit anda lebih mendalam, yang membawa kepada kesan yang lebih negatif ke atas kesihatan anda. Juga pastikan bahawa penyamakan katil menggunakan balast elektronik yang bertentangan dengan balast magnet, yang boleh mendedahkan anda kepada berlebihan medan elektromagnet (EMF) pendedahan, yang membawa kepada kesan yang teruk pada kesihatan anda. Salah satu tanda yang tidur penyamakan anda mempunyai balast magnet adalah jika ia menghasilkan bunyi dengung yang kuat.
Periksa kebersihan salon. Meminta untuk melihat katil mereka dan kawasan samak. Adalah segala-galanya bersih? Adakah katil penyamakan bebas daripada sebarang kotoran, terutamanya bahagian-bahagian yang mana kaca memenuhi tepi katil? Anda juga perlu bertanya apa jenis pembersih yang mereka gunakan ke atas katil dan jika mereka lap ke bawah katil di antara pelanggan.
Sebaik sahaja anda telah menemui satu salon tanning yang memenuhi keperluan ini, ambil perhatian ini peringatan penyamakan:

Pakai cermin mata. Ini akan melindungi bukan sahaja kulit halus di sekitar mata anda, tetapi penglihatan anda juga. Cermin mata hitam tidak digalakkan, kerana mereka tidak akan sepenuhnya melindungi anda. Hanya menggunakan cermin mata keselamatan yang disediakan oleh salon.
Tanya ahli kakitangan untuk mengajar anda bagaimana untuk mengendalikan tidur penyamakan. Mengetahui apa yang semua butang lakukan, dan bagaimana untuk menutup ia dimatikan.
Elakkan penyamakan berpanjangan. Anda hanya perlu tan untuk beberapa minit, sehingga kulit anda bertukar naungan cahaya merah jambu. Berlebihan samak boleh menyebabkan selaran matahari menyakitkan dan merosakkan kulit anda.
Lap diri anda dengan tuala yang disediakan selepas samak. Salons juga menyediakan tuala kecil untuk mengelap peluh apa-apa dari katil. Adakah ini sebagai ihsan kepada ahli-ahli kakitangan salun dan pengguna seterusnya.
Jangan mandi terus selepas samak. Ingat, D3 vitamin yang terbentuk di permukaan kulit anda tidak segera menembusi aliran darah anda, dan memerlukan beberapa jam sebelum diserap dalam badan anda. Sebaliknya, mandi sebelum sesi penyamakan anda, dan kemudian mandi pada hari berikutnya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar