Rabu, 04 November 2015

Insomnia - Adakah Ia yang Bane Hidup Anda?

Insomnia - Adakah Ia yang Bane Hidup Anda?

Adakah anda mempunyai baik tidur malam malam yang lalu? Ia selalunya boleh menjadi sukar untuk mendapatkan tidur malam yang baik, terutama dalam masa musim sejuk apabila ia menjadi gelap awal dan malam seolah-olah lebih lama. BBC program 'Percayalah Saya Doktor yang' membuat titik bahawa penyelidikan menunjukkan mempunyai tidur malam yang baik telah kesihatan dan kesejahteraan manfaat. Lapan jam tidur sehari boleh membantu anda menumpukan perhatian, peka dan dapat menjalankan tugas-tugas yang anda mahu atau perlu lakukan pada siang hari pada potensi optimum anda. Walau bagaimanapun, semakin ramai daripada kita mendapati sukar untuk mendapatkan yang berkualiti tidur lapan jam pada waktu malam.

Terdapat banyak faktor mengapa orang gagal untuk mendapatkan tidur malam yang baik. Sesetengah berkaitan dengan alam sekitar kita sama ada ia adalah tekanan peribadi yang kami hadapi sehari-hari atau kemajuan teknologi mempunyai kesan menjejaskan ke atas corak tidur kita kerana kita tidur lewat menonton TV, terus menggunakan Internet atau mempunyai telefon kami dihidupkan dekat dengan tidur. Faktor-faktor alam sekitar yang boleh menghalang kita mendapat tidur malam yang baik kerana kita tidak membenarkan minda kita untuk 'mematikan' dan mempunyai yang turun-masa yang diperlukan untuk menyediakan diri kita untuk tidur malam yang baik.

Jika anda berfikir tentang cara ibu bapa cuba untuk menyediakan bayi dan kanak-kanak dengan rutin tidur, tujuannya adalah untuk cuba untuk menyelesaikan bayi ke bawah dan bersedia untuk tidur yang lena itu. Bayi mempunyai mandi, dibaca cerita sebelum tidur dan kemudian bersedia untuk pergi ke tidur. Jika anda bezakan bahawa rutin tidur dengan apa yang kita lakukan sekarang maka tidak menghairankan, mungkin, bahawa ramai yang mengalami masalah tidur dan menderita dengan insomnia. Pada masa kini kita membedil diri kita sehingga lewat malam dengan berwarna-warni, imej yang terang visual dan kesan bunyi penuh daripada komputer kita, telefon dan TV yang memastikan bahawa adrenalin kita disimpan berjalan di tempat yang tinggi dalam sistem kami, serta semula hashing dalam fikiran kita semua tekanan dalam sehari atau kita menonton atau membaca drama yang sengit dan merangsang minda, sekali lagi menjaga adrenalin yang tinggi. Semua yang bermaksud kami tidak membenarkan minda kita untuk berehat dan kemudian tertanya-tanya mengapa kita menderita tidak dapat tidur, mempunyai mimpi buruk atau terjaga sepanjang malam. Dalam beberapa cara itu satu keajaiban mana-mana kita berjaya untuk mendapatkan tidur malam yang baik.

Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa kita terjejas teruk akibat kurang tidur dalam beberapa cara. Penyelidikan berpendapat bahawa 'tidur yang tidak mencukupi dan irama circadian gangguan yang berkaitan dengan hasil kesihatan yang negatif, termasuk obesiti, penyakit kardiovaskular dan kemerosotan kognitif ... untuk mereka yang mengalami insomnia yang teruk (PNAS, 19 Mac 2013 Vol 110 No 12 - http: //www.pnas.org).

Jika anda mengalami insomnia, di samping tidak rasa tajam, ia boleh menjejaskan mood dan makanan pilihan, yang boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan dan tidur corak. Anda mungkin merasa sukar untuk menumpukan perhatian, mempunyai gangguan ingatan, cepat marah, dan anda mungkin mendapati diri anda membuat lebih banyak kesilapan di tempat kerja, sekolah dan hanya umumnya dan ia juga boleh memberi kesan yang sangat negatif kepada hubungan sama ada dengan rakan-rakan, di rumah, sekolah atau sosial.

Jika insomnia yang menyebabkan anda masalah mungkin hipnoterapi boleh membantu. Ia diakui bahawa terlalu banyak tekanan boleh membawa kepada tekanan dan kebimbangan dan pelbagai masalah kesihatan fizikal dan mental, termasuk insomnia. Berita baik adalah bahawa hipnoterapi sedang semakin diterima dalam bidang perubatan sebagai membantu bagi mereka yang mengalami gejala-gejala yang berkaitan dengan kekurangan tidur. Tidur dan kesejahteraan adalah saling berkaitan dan mempengaruhi cara anda berfikir, merasa dan berkelakuan, memberi kesan setiap bidang kehidupan anda pada sebarang usia.

Hypnotherapy boleh menawarkan teknik dan strategi untuk membolehkan anda untuk menangani isu-isu yang boleh menyebabkan, atau menjadi akibat, tidur dan kekurangan rehat yang kuat. Ia boleh membantu anda untuk berfikir dan bertindak dengan cara yang lebih positif yang mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk keupayaan untuk "matikan" dan berehat pada waktu malam. Digalakkan untuk berfikir dan meluahkan diri secara positif dan dapat memperbaiki jawapan anda kepada tekanan setiap hari dan kebimbangan boleh membantu anda berehat dan berusaha ke arah mereka lapan jam tidur yang berkualiti. Sama ada yang terlibat secara langsung atau tidak langsung oleh corak tidur anda, terapi dan terapi teknik, seperti visualisasi, boleh membantu anda mengembalikan pola tidur anda ke tahap yang berkaitan dengan anda dan kehidupan anda.

Bacaan Lanjut:

www.sleepcouncil.org.uk

Tidak ada komentar:

Posting Komentar