Rabu, 04 November 2015

Hypnosis - Portal Lalu Anda, Kini dan Masa Depan

Hypnosis - Portal Lalu Anda, Kini dan Masa Depan

Dalam ia hipnosis berdebu lalu telah dibuang sebagai mistik, penjahat dalam lingkungan masyarakat umum. Memainkan peranan yang biasa di atas pentas ia menyediakan hiburan untuk orang ramai. Malah, ia juga mempunyai kegunaannya dalam alam haiwan; banyak haiwan berpura-pura mati apabila diancam sahaja untuk memulihkan diri mereka apabila bahaya berlalu. Hypnosis mempunyai sampingan yang serius bagaimanapun, ia memainkan peranan yang berbeza kepada pembangunan diri dan peringkat penyembuhan. Kesahihan hipnosis sebagai modaliti percuma menjadi diakui.

Kajian menunjukkan bahawa aktiviti ilham berubah bergantung kepada kedalaman hipnosis. Seperti yang kita bergerak dari tenaga yang tinggi negeri gelombang beta kepada gelombang theta perlahan kita mengalami perubahan persepsi dan fisiologi; contohnya mata kita berdebar-debar, bernafas lebih berirama, badan adalah santai dan masa diputarbelitkan. Menariknya, kanak-kanak dan haiwan cenderung untuk tinggal di alfa / gelombang theta itu adalah lebih intuitif dan emosi. Menurut Crawford, seorang penyelidik terkemuka dalam bidang hipnosis, bahagian-bahagian berbeza otak diaktifkan semasa hipnosis - ada meningkat daripada 13% -28%. Keputusan awal juga mencadangkan laluan ganjaran dalam otak yang melibatkan dopamin dirangsang. Malah, penyelidikan menggunakan fMRI menunjukkan bahawa hipnosis memerlukan usaha yang lebih mental, oleh itu individu berada dalam keadaan yang memuncak kesedaran. Dari itu permulaan yang rendah memburukkan sebagai silap mengarahkan perhatian, hipnosis telah berkembang dan sedang digunakan dengan berkesan sebagai terapi - hipnoterapi. Kuasa hipnosis ditambah pula dengan cadangan mengubah sistem kepercayaan oleh reframing makna yang kita letakkan pada pengalaman. William Tiller, bekas Profesor Emeritus di Universiti Stanford tepat menyatakan, "Apa yang kita memberi makna kepada kita menjadi."

Kajian ke atas kesan hipnoterapi melimpah ruah, sebagai contoh, mereka yang didapati positif batuk kering menggunakan kaedah ujian Mantoux dapat menghalang tindak balas ujian berikut cadangan hipnosis. Menariknya, penggunaan imej penyejukan untuk mangsa terbakar sangat meningkat kelajuan pemulihan dan cadangan hipnosis diberikan sebelum dan selepas pembedahan mengurangkan keperluan untuk anestesia yang berlebihan dan ubat-ubatan. Ini jelas menunjukkan bahawa hipnosis mempunyai kesan neuropsychoimmunological kepada individu; menonjolkan ia serba boleh, merangkumi lebih daripada itu kegunaan tradisional untuk pengurusan tabiat, ketakutan dan penurunan berat badan. Jadi apa yang membolehkan kita untuk menyelidiki ke dalam bahagian ini diri kita sendiri? Kesedaran ditakrifkan sebagai kesedaran. Berapa ramai daripada kita yang benar-benar sedar setiap saat bangun? Fizik kuantum menunjukkan bahawa kita adalah pencipta realiti kita sendiri; ia adalah harapan dan niat kita yang mencipta ruang di sekeliling kita. Sesungguhnya, William Tiller telah menjalankan penyelidikan kesan niat kepada hasil eksperimen. Dalam satu kajian beliau menunjukkan ia adalah mungkin untuk berkali-kali mengubah keasidan atau kealkalian air menggunakan niat. Jika ini adalah jelas dengan air apakah ini bermakna untuk tubuh manusia? Kami adalah 70% air selepas semua! Penemuan ini harus mempunyai anda di tepi tempat duduk anda, kerana ia memberitahu kita bahawa kita lebih kuat daripada daripada kepercayaan kita cadangkan dan kami ketara memberi kesan kepada kehidupan kita dan orang-orang di sekeliling kita. Kita tidak hidup dalam vakum sebaliknya kita terbelit-sama dengan yang lain di peringkat kuantum. Selain itu, minda emosi dan badan-badan fizikal ketat saling berkaitan, dengan itu kita bersama pencipta tidak mangsa. Keadaan masyarakat kita percaya ego adalah intipati kita yang sebenar. Dingin ini membina harapan dan sistem kepercayaan berdasarkan ilusi. Kesedaran adalah keindahan menjadi manusia, ia adalah apa yang memberi perkara yang mana kami adalah kecerdasan semula jadi untuk mencipta. Selain itu, kesedaran yang terdapat dalam haiwan, tumbuhan dan mikrob kerajaan walaupun pada tahap yang berbeza. Jadi, jika sel-sel kita mempunyai kesedaran maklumat yang boleh kita memanfaatkan menggunakan hipnosis? Kesedaran adalah benang bertenaga daripada kewujudan kita. Hypnosis, oleh itu adalah pintu masuk untuk mencari diri sahih kami.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar