Rabu, 04 November 2015

Lima Pemulihan Home Penting Bagi Chafing

Lima Pemulihan Home Penting Bagi Chafing

Walaupun tidak semestinya dianggap sebagai keadaan perubatan yang serius, chafing boleh menjadi penderitaan yang menyakitkan dan tidak selesa untuk berurusan dengan. Secara umumnya disebabkan oleh geseran, kulit pada kulit atau pakaian pada kulit, lapisan atas kulit dipakai, meninggalkan tempat yang sakit, dengan lapisan asas kulit yang terdedah kepada udara. Geseran sering geram dengan kelembapan dan pakaian ketat, dimudahkan dengan pergerakan yang berterusan. Perhatian perlu diambil untuk membantu ia sembuh dengan cepat, kerana geseran dan pendedahan berterusan boleh menyebabkan ia menjadi dijangkiti. Remedi yang berikut akan membantu anda berurusan sehingga anda boleh sembuh.

Ikuti Kering

Apabila anda berada di luar dan kira-kira, melakukan kerja-kerja, menjalankan atau urusan tugasan, ia adalah penting bahawa anda tetap sejuk dan peluh-percuma. Kelembapan yang disebabkan oleh peluh melembapkan pakaian, menjadikan mereka berpegang teguh kepada kulit. Apabila ini berlaku, setiap pergerakan yang anda buat akan menyebabkan chafing, terus menggosok kain terhadap kulit sehingga lapisan atas adalah dipakai. Ambil langkah berjaga-jaga seperti membawa tuala, bedak talkum atau kain yang sejuk.

Pakai pakaian yang selesa

Jika anda tahu bahawa anda akan keluar dari rumah untuk jam, terutamanya semasa musim panas, pastikan anda memakai longgar, pakaian yang selesa. Chafing berlaku paling kerap apabila anda memakai pakaian yang ketat, terutama apabila panas. Pakaian yang ketat juga akan membuat anda berpeluh, lagi memanjangkan masalah tersebut. Pakaian yang longgar membolehkan angin untuk melalui, dan mengeringkan kulit anda.

Stay terhidrat

Salah satu tanda-tanda awal bahawa anda mungkin tunduk kepada dehidrasi berpeluh sedalam-dalamnya. Ini adalah tanda bahawa ramai orang terlepas, kerana mereka sering mengelirukan peringkat tidak berpeluh dengan permulaan dehidrasi. Apabila anda berpeluh banyak, chafing boleh berlaku, jadi jika anda tahu anda akan bekerja pada musim panas ini, pastikan untuk diminum. Minum banyak air, dan menjauhkan diri dari bergula, minuman berkarbonat.

Jangan keterlaluan

Jika persekitaran yang anda berada dalam adalah salah satu yang lebih panas daripada biasa, perkara yang terbaik anda boleh lakukan untuk mengelakkan diri daripada chafed adalah untuk mengambil rehat, dan tidak keterlaluan apa-apa aktiviti. Ia adalah sangat mudah untuk lupa pada musim panas ini, dan tidak menyedari apa yang telah berlaku sehingga kesakitan bermula. Elakkan semua bahawa dengan mengambil rehat, hidrat dan menyejukkan.

Rawatan cepat

Sekiranya segala langkah yang gagal, dan anda masih mendapat chafed, terdapat beberapa rawatan topikal yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kesakitan, dan membantu ia sembuh. Perkara seperti bedak bayi, minyak bayi dan jeli petroleum akan melegakan luka, dan mengurangkan keradangan. Anda juga boleh memohon beberapa krim zink oksida, dan ia kering dan mematuhi luka supaya ia akan membantu mengeringkan ia keluar. Akhir sekali, membalut luka selepas menggunakan barang-barang dengan bungkus anjal akan melindungi luka, dan mencegah dari dijangkiti.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar