Rabu, 04 November 2015

4 Pemulihan Rumah untuk Bee Stings

4 Pemulihan Rumah untuk Bee Stings

Sengatan lebah boleh meninggalkan kulit rakyat bengkak dan sakit. Bahagian yang bengkak kulit pada sengatan lebah juga boleh menjadi gatal dan jengkel, dengan itu terlalu menyakitkan untuk gatal. Sebelum mencuba untuk merawatnya, orang ramai perlu memastikan untuk mengeluarkan penyengat. Mereka boleh melakukan ini dengan meletakkan baking soda basah atau lumpur lebih penyengat, kemudian menariknya off. Pinset juga boleh digunakan untuk mengambil penyengat apabila diperlukan. Terdapat beberapa orang yang alah kepada mayat sengatan lebah, dan mereka perlu mendapatkan rawatan perubatan dengan segera. Walau bagaimanapun, bagi orang lain ia adalah hanya kerengsaan menyakitkan dan yang boleh dijaga dengan beberapa rawatan rumah.

Ais

Selepas mendapat penyengat daripada kulit, meletakkan ais pada kawasan yang terjejas boleh membantu dengan kesakitan. Selepas mengadakan ais pada kulit selama beberapa minit, kawasan itu juga akan kurang gatal. Kulit akan mula menjadi kebas kecil yang akan membantu untuk kesakitan. Cara lain bahawa ais boleh membantu sebagai ubat rumah untuk sengatan lebah adalah untuk memperlahankan aliran darah ke kawasan yang sejuk, yang akan mengurangkan bengkak.

Ubat Gigi

Satu ubat rumah kurang tradisional yang telah dikenali untuk membantu adalah ubat gigi. Ia adalah bahan alkali yang benar-benar meneutralkan racun berasid. Ubat gigi yang telah gliserin di dalamnya juga boleh kering racun dari sengatan lebah. Rakyat perlu ingat untuk menghapuskan sepenuhnya penyengat sebelum menggunakan ubat gigi untuk menyembuhkan kulit.

Cuka Tampalkan

Pes cuka adalah penyelesaian yang mudah boleh dibuat untuk membantu menyembuhkan sengatan lebah selepas mengeluarkan penyengat daripada kulit. Untuk membuat cuka pes; hanya menggabungkan bahagian yang sama cuka, baking soda, dan pelunak daging. Jika ini lalu perlu menjadi sedikit lebih tebal, lebih baking soda boleh ditambah. Orang ramai boleh memohon sebanyak pes cuka yang diperlukan untuk menutup kawasan yang terjejas, dan ia boleh dibiarkan menyala selagi diperlukan. Ketiga-tiga bahan-bahan yang bekerja bersama-sama dalam pes ini untuk mengurangkan kesan-kesan racun dalam kulit. Ia akan meneutralkan racun dan menguap dengan cepat, yang bekerja sebagai ejen penyejukan pada kulit.

Madu

Selepas benar-benar mengeluarkan penyengat dari sengat lebah, madu boleh digunakan untuk kawasan itu. Dengan menggunakan sayu madu ke bahagian yang bengkak dan menutupinya dengan lapisan nipis kain kasa, ia akan membantu mengurangkan sedikit kesakitan dan membantu kawasan itu cepat sembuh. Madu mengandungi hidrogen peroksida, dan mempunyai harta antibakteria kepadanya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar